Skötselråd
line

Valpens leder Rottweilern är en stor tung ras som växer snabbt. Tyvärr dras rasen med skelettproblem typ höft- armbågsledfel, osteochondroser i has- armbågsleder o.s.v. Det man som valpägare bör göra är att låta valpen växa lugnt. Tillväxtprocessen påverkas till viss del av hur mycket mat och extra tillskott av kalk man ger. Valpen skall hållas slank och absolut inte för tjock. Undvik vilda lekar med andra stora hundar. I synnerhet jaktlekar där risken är stor att din växande valp blir omkullsprungen eller riskerar att bli "tacklad" av den större hunden. Helt onödiga belastningar att utsätta det växande skelettet för. Givetvis skall valpen träffa andra hundar för att träna upp sin sociala förmåga, men var vaksam så att valpen inte får smällar av den större hunden.

Ingen tvångsmotion genom löpning eller cykel före ett års ålder. Cykelträning bör därefter i huvudsak bedrivas på grusvägar.

Tillåt inte din valp att gå i trappor i onödan. Försök att bära valpen den första tiden. Då ni åker bil lyft valpen i och ur. Låt självklart alltid sunt förnuft råda. Tanken är inte att du ska bära din ettåriga hund nedför trappen....

Miljöträning Det är viktigt att ni framför allt under valpens första år miljötränar mycket. Ta med hunden på t ex buss och tågturer. Valpen ska uppleva alla möjliga miljöer under trygga förhållanden. Allt ifrån centrumvandringar till skogsprommenader. Låt valpen hälsa på människor som du väljer ut. Det är viktigt att ni vänjer valpen vid hantering. Det vill säga att människor skall kunna titta på dess tänder och ”känna igenom” kroppen utan att hunden blir besvärad. Allt detta bidrar till en stabilare och säkrare vuxen hund.

Stress Det är viktigt att valpen får utlopp för sin energi på ett bra sätt. Lek in olika lydnadsmoment, träna lättare spår och uppletandeövningar. Öka kraven efter kunskap och ålder. Tänk på att det är minst lika viktigt att valpen kan koppla av! En aktiv, intensiv valp kanske måste läras att gå ner i varv och ta det lugnt. Rottweilern är ingen stressad hund och ska så inte vara. Liknelsen att hunden ska ha en "På och av knapp" är väldigt talande för hur ett bra rottistemperament ska vara. Fullt ös då man jobbar tillsammans men sedan lugnt och avsressat då igen aktivitet skall ske - på och av.

I bilen Tänk på att en valp lätt blir åksjuk. Låt därför valpen åka i ditt knä eller vid fötterna fram i början. Lämna den absolut inte ensam bak i en kombibil. Du kan skapa problem som tar lång tid att träna bort.

Koppel och halsband Det är bra att vänja sin valp med koppel och halsband tidigt, även om det är lätt att ha den lös när den är liten. Bäst för en valp är reglerbara halsband eller kombinationskoppel eftersom det snabbt blir en stor hund av den lilla. Det allra bästa för hunden är att ha ett läderhalsband (med eller utan halv– stryp). Metallkedjor bör undvikas till dagligt bruk eftersom de inte är bra för varken hud eller päls. Risk för nickelallergi förekommer. Dessutom blir halsbandet väldigt kallt i vinterkylan. OBS! Ta alltid av halsbandet när hunden leker med en annan hund. Det är lätt att tänder och tassar fastnar i halsbandet, med väldigt tråkiga efterföljder.

Kloklippning kan för vissa innebära en hel del stress och oro. Både för hund och hundägare. Men det är något som skall göras, och det skall göras ofta. Helst en gång i veckan eller varannan beroende på hur fort din hunds klor växer. Använd alltid klotång avsedd för ändamålet såvida du inte väljer att fila ner klorna med en grov fil.

För att få en bra start med kloklippningen, kan du titta på när någon annan person som är van vid förfarandet klipper valpens klor. När du känner dig säker på momentet kan du själv ta över. En del personer tycker att det är så obehagligt att klippa klor att de alltid besöker ett hundtrim, vetrinär eller annan "professionell" kloklippare. Något som i längden blir både dyrt och onödigt omständigt. Ett tips är att göra det till en vana, att sätta av en speciell tid varje vecka. Gör den tiden till en mysstund då du tar hand om din hund. Passa nu på att gå igenom pälsen, eventuellt rengöra öron (man skall inte peta för mycket i dem i onödan då det kan föra med sig öroninflammationer, håll dock uppsikt över dem ibland. Speciell rengöringsvätska finns hos veterinären), kolla ögon, leta eventuella sår osv. Klipp sedan klorna. Visa din hund att du är bestämd och vet vad du gör. Det inger trygghet och hunden litar ju på dig som ledare. Dessutom har ni en mysstund tillsammans just nu, eller hur?

Under klon ser du pulpan. Om du klipper i den kommer det att blöda. Det är inte farligt och det finns blodstoppare att köpa för dessa tillfällen. Ta det med ro. Det känns ungefär som att klippa sig i ett nagelband - ingen katastrof alltså, men det känns. Låt gärna hunden ligga ner och smek den om den känner obehag.

Leksaker är bra ur flera synvinklar: valpen får något som är tillåtet att tugga på och låter förhoppningsvis bli hemmets möbler. Det är alltid bra att kunna byta grejer med valpen, t ex en sko mot en boll. Trossar bygger positiv kamplust och andra saker främjar föremålsintresset.

Bra leksaker kan vara: En tillknuten strumpa fylld med tidningspapper, andra strumpor eller en boll, en benknota (rengnagt märgben) bollar som inte tuggas sönder mm.

Mindre bra leksaker: Gummi– och plastleksaker kan medföra fara för valpen om den tuggar söner och sväljer dess delar. Pipleksaker bör därför lekas med försiktighet och under sträng övervakning.

Detta kan du nyttja som ledarskapövning; vissa saker leker du med tillsammans med valpen, när du har tröttnat får valpen leka med något annat och ER leksak stoppas undanpå säkert ställe. Det är DU som bestämmer.

Sovplatsen Det är viktigt att valpen får en egen sovplats där den får vara ifred. Sovplatsen bör placeras i en lugn vrå i hemmet där det inte händer så mycket, men inte heller för isolerat, hunden är ju ett flockdjur. En Bia-bädd är bra för tunga raser som rottweiler eftersom den mjuka sängen motverkar fula armbågar samt har en kant som hunden kan använda som kudde (mycket uppskattat hos många individer) Tänk på att köpa en tillräckligt stor bädd men köp den inte direkt om din valp är benägen att tugga på saker. Börja istället med en enklare låda (helst inte av korg) och byt ut när valptänderna är tappade. Lådan bör vara ombonad med något mjukt att ligga på, det finns hundfällar att köpa som är lätta att hålla rena.

Matplatsen Hunden skall ha en egen matplats, med skålar som står stadigt (tex keramikskålar eller rostfria bunkar i ställning) Viktigast är att de är lätta att rengöra. Färggranna plastskålar kan innehålla gifter, så undvik dessa. Det skall alltid finnas tillgång till friskt vatten.

Avmaskning Valpen är avmaskad två gånger med Banminth vid leverans. Avmaska ytterligare vid ca. 12 veckors ålder. Därefter ca. 1-2 gånger per år. Använd Banminth eller Axilur (finns att köpa på Apoteket).

Vaccinering Valpsjuka Din valp är vid leverans vaccinerad mot valpsjuka. Ytterligare en spruta mot valpsjuka ges vid 12 veckor, 12 månader och därefter vart 4:e år Parvo Din valp är även parvovaccinerad vid leverans. Om avdödat vaccin använts skall den ytterligare parvovaccineras vid 12 och 16 veckor samt 12 månaders ålder. Därefter en gång per år. Har valpen parvovaccinerats med levande vaccin behöver du enbart omvaccinera vid 12 veckor, 12 månader och sedan en gång per år. Se stamtavlans baksida om levande eller avdödat vaccin använts! Vaccinationsreglerna/intervallen ändras tittsom tätt, så se till att hålla dig ajour med det senaste som gäller!

FÅR NI PROBLEM ELLER HAR NI FUNDERINGAR, KONTAKTA ALLTID OSS SÅ HJÄLPS VI ÅT!