Spår
line

:..Spårarbete..:

Spårhunden ska följa ett spår där en människa har gått. I elitklass ska hunden följa ett spår som är cirka 1 500 meter långt och som är upp till två timmar gammalt. Hunden träffar dagligen på mängder av spår. De kan vara från människa eller djur. Som aktivering vill vi att hunden spårar det vi bestämt oss för att träna, ex människospår eller viltspår. Ett människospår består av partiklar som ramlar ifrån oss eller fastnar på växtlighet. När vi trampar på jorden så pressar vi ner syre i marken och då börjar det växa bakterier. Det blir säkert en viss doft av växtligheten när vi trampar på eller bryter den. Allt detta lär sig hunden att följa för att få något positivt, ex en leksak. Spårmomentet innebär att hunden följer ett av människa utlagt spår och skall på vägen hitta ”tappade” saker.

Vad behöver jag för utrustning? Du behöver en spårsele, en 15 meter lång spårlina och ett gäng träapporter att lägga ut i spåret. Givetvis även leksaker och godis!

Hur börjar jag? Vid åtta veckors ålder ger man valpen möjlighet att kortare sträckor nosa sig fram till sin förare som gömt sig tex bakom ett träd. Här är det viktigt att man inte visar sig eller ger ifrån sig ljud! Valpen skall leta med näsan, inte ögon eller öron! När den väl hittar dig berömmer du valpen massor. Övningarna ökas i takt med att valpen lyckas att varje gång hitta dig.Dessa övningar bedrivs alltid i en vind som blåser från hunden mot den personen som gömt sig för att valpen skall jobba i spåret och inte i vinden. Vid ca. fyra månaders ålder bör hunden förses med en spårsele och en lång lina så att den kan kontrolleras och inte rusa iväg i spåret. Det första man gör är att kolla vinden. De första spåren skall läggas i medvind. Hunden får se när en människa går i väg med en leksak. Det är viktigt att hunden är intresserad av människan och leksaken. ”Spårläggaren ” går ca 75 steg sedan lägger hon ner leksaken och går vidare och gömmer sig ca 30 steg bort och ligger kvar tills hunden kommer. Efter ca 10 min så går förare och hund fram mot spåret. Förhoppningsvis så är hunden nyfiken på vart människan som gick i väg tagit vägen. Nu gäller det som förare att bara hänga med i ett lagom promenad tempo. Blir hunden tveksam så stanna upp men hjälp inte hunden utan stå bara tyst och stilla tills hunden fortsätter i spåret. Hittar hunden leksaken så beröm och lek en bra stund. ”Spårläggaren” kan komma fram under leken. Hittar hunden inte leksaken så hittar han förhoppningsvis människan och de kan leka istället. Ganska snabbt kan man bara lägga ut en leksak i spåret utan att ha ”spårläggaren” kvar på slutet.

Hur går jag vidare? När hunden spårar säkert vid övningen ovan så behöver inte hunden se när ”spårläggaren” går i väg. Man kan variera spåret genom att ändra spårlängd, antal leksaker, lägga in vinklar och skifta tiden som spåret får ligga. Börja med att göra "runda" vinklar så hunden lär sig noggranhet i spåret. Gå inte för snabbt fram och var inte rädd för att backa i inlärningen. Det får man alltid göra i spårträning o det är absolut inget misslyckande. Var inte rädd för att träna spårning i olika terräng. Lägg gärna spår på äng, i skogen och på asfalt. Tränar du med andra så passa på att lägg parallellspår! Hundar tycker ofta det är roligt när vi gör små klurigheter i spåret, t ex knyter fast leksaken eller gömmer den under mossa. Variera tiden på spåret 1-2 timmar gamla spår är sällan några problem. Styr aldrig hunden i spåret. Beröm bara vid leksakerna, lika mycket vid varje leksak. Om hunden inte spårar så hjälp den inte utan gå bara av spåret och fundera på varför hunden inte spårar. Kanske har träningen varit för ensidig. Lek mycket med saker så att hunden får ett bra föremålsintresse. Hundens doftsinne kan motsvaras av att vi känner doft stort som ett frimärke på deras fotbollsplan, så låt hunden jobba och lita till dess nos!