Tänk på
line

.::.TÄNKVÄRT & MINNESREGLER.::.

.::. Hunden kan inte förutse effekten av sitt handlande. Därför måste du vara den som bestämmer och som tar ansvaret.

.::. Dressyr är ett samarbete, inte en tvekamp! Bägge skall arbeta, men en skall bestämma. Se till att det blir du.

.::. En hund kan inte trotsa. Försök igen, antagligen har hunden inte förstått för att du inte varit tydlig nog.

.::. Om moment innebär avvänjning samtidigt med inlärning så gå försiktigt fram. Arbeta metodiskt och fordra mindre än vid enbart inlärning.

.::. Det bästa resultatet får man genom att rätt utnyttja hundens medfödda beteenden. Arbeta så vitt som möjligt med dem och inte mot dem.

.::. Lär dig iaktta själv - tro inte uteslutande på andra!

.::. Lär dig känna igen överslagshandlingar så du inte uppfattar dem som ”trilska” eller ”dumhet”.

.::. Kom ihåg att hunden omedelbart känner om du råkar i affekt. Försök inte att spela lugn. Du lurar inte hunden, bara dig själv. Lär dig vara lugn, träna enbart med din hund då du är lugn!

.::. Råkar du ändå i affekt - avbryt övningen omedelbart! En rädd hund är en oanvändbar hund!

.::. VISA HÄNSYN MOT HUNDEN! Begär inte mer av hunden än av dig själv.

.::. Var konsekvent. Ge aldrig kommando som du inte har rimliga utsikter att få åtlytt.

.::. Det är inte hunden som hittat på det här med dressyr, så det är din skyldighet att göra arbetet roligt.

.::. En tillrättavisning för ett felaktigt beteende måste alltid komma försyndelsen. Straff som kommer efter brottet är inte straff utan djurplågeri.

.::. DU FÅR ALDRIG SLÅ DIN HUND för att få den att lära sig lyda dig!!!!

.::. Tänk på att hunden upplever det som ett straff då du surar efter ett misslyckande.

.::. Då din hund umgås med barn, tänk på detta:

- Låt aldrig din hund vara ensam med barn, skulle något hända är det alltid hunden som kommer att få stå till svars oavsett händelseförlopp.
- Lär de barn som umgås med din hund att aldrig springa skrikande och viftande mot/från hunden. Lär barnen möta hunden på ”rätt” sätt.
- Tala om för barnen att då hunden sover, äter eller tuggar ben skall man ej gå fram till den.
- Barn och hund skall visa varandra ömsesidig respekt!

.::.FÖRSÄKRA DIN HUND.::.
Det finns olika försäkringsbolag att kontakta. Ring bolagen och se vad de kan erbjuda dig och din hund! Tänk på vad du vill ha ut av din försäkring, vissa bolag har bonusstegar och olika premier beroende på försäkringsskydd. Det kan löna sig att ringa runt!
Hos oss är valparna valpkullsförsäkrade via försäkringsbolaget Sveland. Det är även där valparna vid leverans har vilande försäkringar.

Tänk också på att höja din hunds värde i försäkringen allt eftersom den erhåller meriter (utställning och tävling, tjänstehund, avelshund mm)

.::.MEDLEMSKAP I KLUBBAR OCH FÖRENINGAR.::.
Det är bra att vara medlem i följande klubbar: Svenska rottweilerklubben (AfR), Svenska Brukshundubben (SBK), Svenska kennelklubben (SKK).
SVENSKA ROTTWEILERKLUBBEN Genom detta medlemskap för du bland annat tidningen rottweilern 5ggr/år. Här kommer viktig information om vår ras och om de olika evenemang som arrangeras. Gå in på www.rottweilerklubben.se
SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN Genom detta medlemskap får du blad annat tidningen brukshunden flera nummer/år. Här finner du information om massor som rör brukshundsraserna, samt tävlingar. För att få deltaga på framtida brukstävlingar måste du vara medlem i SBK.

SVENSKA KENNELKLUBBEN Genom detta medlemskap får du bland annat tidningen hundsport flera nummer/år. Här finner du information om olika utställningar som arrangeras i landet samt mycket mer. Vill du ställa ut din hund på SKK arrangerad utställning måste du vara medlem här. Gå in på hemsidan: www.skk.se

.::.SYNS DU OCH DIN HUND I MÖRKRET.::.
När mörkret faller är det omöjligt att se en svart rottweiler utan reflexhalsband. Köp i djuraffär eller gör ett band själv av reflekterande tyg du köper i tygaffärer. En billig livförsäkring för både dig och din hund.

.::.VANN DU INTE TÄVLINGEN/UTSTÄLLNINGEN.::.
Tänk på att det är samma hund du har med dig hem igen oavsett resultat. Det är bara att gå hem och kramas och sen jobba vidare igen. Smaken är som baken och alla har vi dåliga dagar, den dagen kommer då det är Er tur att ta hem segern, ge inte upp!!

.::.TA AV HALSBANDET PÅ LEKANDE HUNDAR.::.
När två hundar leker, är det lätt att de trasslar in sig med tänder eller tassar i varandras halsband, detta kan sluta med skador eller dödsfall!!