Sjukdomar
line

ALGFÖRGIFTNING
En hund som dricker algrikt vatten, kan bli förgiftad. Media brukar varna vid dessa tillfällenunder sommaren då det är varmt och vattendragen står stilla. Alger är giftiga för lever, njurar och hjärta och en förgiftning kan leda till döden. En algförgiftad hund kräks intensivt och bör alltid tas in för veterinärvård. Det finns inget motgift, utan hunden får understödjande behandling i form av dropp.

CHOKLADFÖRGIFTNING
Visserligen ovanligt, men att tänka på innan man ger hunden en större mängd choklad: Choklad innehåller Theobromin, som kan vara livsfarligt för hunden! För övrigt gäller att ju mörkare choklad, ju mer theobromin. Symptom (några eller alla): Akuta kräkningar och slöhet,oro, nervositet, ryckningar i kroppen och epileptiska anfall. I värsta fall hjärtproblem som kan vara allvarliga.

FÄSTINGBURNA SJUKDOMAR
Fästingen är ett leddjur (släkt med spindlar och kvalster) och livnär sig på några droppar blod. De lever i fuktig miljö och sätter sig väntandes på ett djur som går förbi grässtrået de intagit. De sitter kvar på värden i ett par dagar till en vecka innan de släpper taget och smälter födan, proceduren upprepas sedan ett par gånger innan de dör vid 2-3 års ålder. Fästingarna är vakna så snart temperaturen stiger över 5 plusgrader, alltså även under milda vintrar! Undvik fästingar genom att använda de olika preparat som man nu kan köpa på Apoteken receptfritt. Expot och Frontline är vätska man droppar på hundens hud. Scalibor är ett halsband som hunden bär runt halsen. Det finns också naturmedel som ofta innehåller vitlök och örter, att ge hunden för att fästingarna skall hållas på avstånd. Med Frontline får hunden ett skydd mot loppor i 7 veckor och mot fästingar i 5 veckor. Hunden kan bada ibland med detta medel, men Expot har en starkare verkan för hundar som inte badar. Om du ändå hittar en fästing skall du ta tag i HUVUDET med en finspetsig pincett eller fästingplockare, och DRA RAKT UT. Kläm inte på fästingens kropp, där sitter smittan och injiceras då i såret!
På en del hundar fungerar vitlök i maten som fästingskydd, blodsugarna håller sig i de fallen borta. Inte alla hundar gillar smaken, men att även hälla på lite filmjölk kan göra susen. Du kan t ex beställa torkad vitlök genom Häromi. Lite varstans finns också en flytande variant (även då det luktar något fruktansvärt i kylskåpet av den, men det kanske man kan stå ut med?)

ERLICHIA Hunden blir trött och kan få hälta, huvudvärk, feber och diverse mer diffusa symtom.

BORRELIA 30% av fästingarna är bärare av borrelia, inte alla bett smittar. Orsakas av tarmbakterie hos fästingen. Det tar ett par dygn innan smittan överförs till värddjuret, plocka därför alla fästingar omedelbart då du finner dem!

TBE Fästingburen hjärnhinneinflammation. Östkusten och Gotland – Öland, är särskilda riskområden. Smittar omedelbart då fästingen sätter sig och utsöndrar sitt saliv i bettsåret. Det finns ännu inga vaccin mot sjukdomarna.

GETINGSTICK Enstaka getingstick brukar inte förorsaka hundar några större besvär. I de flesta fall uppstår (som hos oss människor) en rodnad/svullnad samt en svidande smärta från området. En del hundar bryr sig inte om bettet medan andra kan slicka på det så att huden på så vis skadas och det uppstår en hudinflammation. Smärtan kan lindras med kallt vatten. Om man har kortison hemma kan man ge det till hunden (rådgör med din vetrinär att skriva ut detta, det är bra även att ha hemma om hunden blir ormbiten) Hunden kan bli slö eller flåsig. Vid mycket sällsynta tillfällen kan det uppstå en allergisk reaktion och hunden kan bli mycket dålig. Jordgetingar kan dock ställa till stora bekymmer om en hund trampar i ett jordgetingbo och många getingar går till anfall och sticker hunden. Vid de två senaste tillfällena måste veterinär uppsökas så snabbt som möjligt för att hunden inte skall bli allt sämre och hamna i ett farligt tillstånd.

HCC Virus som angriper kärl och leverceller. Smittsam. Förloppet är snabbt hos valpar och dödligheten är hög inom ett par dygn. Vaccinera vid 12 veckor, ett år och därefter vartannat år

HUGGORMSBETT Huggormen är Sveriges enda giftiga ormart. Den känns igen på den zigzag-randiga ryggen. Den tål kyla och visar sig redan tidigt på våren. Under sommaren föder honan upp till tjugo ungar som redan har en uppsättning gifttänder. Huggormen visar ingen omedelbar rädsla när människa eller hund kommer klampande utan rullar ihop sig i försvarsställning med tillbakadraget huvud, beredd att hugga. Ormar kan inte höra men är känsliga för vibrationer i marken och är livligast nattetid. När ormen hugger fälls två gifttänder ut i överkäken och giftet injiceras snabbt. Giftet innehåller blodförstörande medel:hämotoxin, hämorrhagin som förstör blodkärlens väggar så att det blir inre blödningar, hämolysin som löser upp de röda blodkropparnas färgämne, det uppstår blodlevar samt angrips de vita blodkropparna. Hundar blir oftast bitna i nos och huvud som får till följd att svullnad snabbt uppstår. Vissa hundar påverkas knappt, andra svullnar kraftigt och får andningsbesvär. Om bettet tagit i underkäken sprids giftet ner under hakan och mot halsen. Bett i tassen får till följd att svullnad sprids mot armbåge och knä, detta bett är farligast eftersom giftet sprids mer effektivt. Skadeverkningarna drabbar främst njurar, hjärta och blod. Pulsen kan sjunka och cirkulationsstörningarna kan leda till chock. 3-4% av bitna hundar avlider av ormbettet. Ras eller kroppsstorlek är obetydande. Vid misstanke om ormbett bör hunden snabbt tas till vetrinär! Hunden ska hållas stilla. Kortison bidrar till att minska svullnaden. Hunden ges antibiotika och kortison, eventuellt dropp om den ej kan dricka själv. Be din vetrinär att skriva ut kortisontabletter till din hund som första-hjälpen om olyckan skulle vara framme…

KENNELHOSTA Den absolut vanligaste virussjukdomarna bland hundar. Den är mycket smittsam och smittorisken är därför störst där man möter på många hundar (pensionat, utställningar, tävlingar, brukshundsklubbar, kennlar, därav namnet…) Sjukdomen yttrar sig genom en kikhosteliknande hosta som varar i en till två veckor. I värsta fall kan det leda till lunginflammation. Vaccinationen ger ett 80% skydd.

LOPPOR Om man upptäcker loppor på sin hund eller katt, är det bra att lämna in en loppa för artbestämning. Kattloppor går på hund och katt. Angripna djur behandlas med tabletter. Loppor från andra djurslag (fågel, råtta, igelkott osv) ger inga besvär hos hund eller katt, men kan ge kliande utslag på människa. Fästingmedel funkar på loppor.

LÖP OCH SKENDRÄKTIGHET Inga sjukdomar, men kan ändå leda till förändringar hos hunden, varför vi tar upp detta här. Skendräktighet är en hormonell beredskap, tiken förbereder sig för att ta hand om sina valpar. I naturen är detta en säkerhet för att ledartikens avkommor skall klara sig även om det händer henne något, de andra tikarna kan rycka in och dia hennes valpar! 40% av alla tikar blir skendräktiga efter löp. Symptomen uppträder 6-12 veckor efter löpperiodens slut och fortgår i ca 2-3 veckor. Symptomen är varierande men kan yttra sig i matvägran, nervösa och aggressiva beteenden, humörsvängningar, juversvullnader, mjölkproduktion. Leksaker kan få bli ersättningsvalpar i det bo tiken försvarar. Motion, minskade portioner mat och aktiviteter som får tiken att tänka på annat är lämpligt. Ta också bort ”valparna” från henne. Det finns medicinsk behandling att ta till om besvären blir allt för stora, men försök att undvika detta. Det är inte säkert att tiken blir skendräktig efter varje löp, eller att graden av symptom är lika stor varje gång. Tänk också på att vara mer tolerant under träningspassen under löp och skendräktighet, hormonerna kan ställa till en del oreda och det är inte säkert att hon vill jobba överhuvudtaget.

Källa: Broschyr från BI-vet

MATVÄGRAN Håll uppsikt över din hund om den vägrar äta och dricka, samt har ont. Det kan hända att den svalt ett större trubbigt/vasst föremål som fastnat i matstrupen. Till exempel skall hunden inte äta ben från djur som börjar på F – fisk, fågel, fläsk, får osv. Ha det som regel. Dessa ben har lätt att spjälka sig och göra skada inne i hunden. Matvägran kan också ha en helt naturlig orsak, hunden är helt enkelt inte hungrig… I naturen äter inte hunden varje dag, vilket kan vara bra att ha i minnet innan man blir allt för orolig.

PARVO Viruset är mycket smittsamt och motståndskraftigt. Sjukdomen yttrar sig genom våldsamma diarréer och kräkningar. Vaccinering med levande vaccin vid 8 + 12 veckors ålder, därefter en gång om året.

RABIES Rabies är en virussjukdom som praktiskt taget alltid har dödlig utgång. Viruset förekommer på alla kontinenter men länder som: Nya Zeeland, Island, Norge och Sverige har varit rabiesfria länge. Det är oftast vilda djur som varg, räv, hund, katt och fladdermöss som är smittbärare av viruset som smittar genom bett och slickningar. Symptomen för ett smittat djur är bland andra lynnesförändringar, aggressivitet och förlamning som leder till döden. Kramper i svalget vid åsynen av vatten har givit rabies ett andra namn: vattuskräck. Eftersom rabies kan överföras på människan, det är således en sk zoonos. Inkubationstiden för rabies är ca 2-8 veckor och smittar från den 10 dagen före insjuknandet. För att sjukdomen inte skall spridas råder karantänkrav på 4-6 månader. Om du håller dig inom EU så gäller att du kan rabiesvaccinera din hund med påföljande blodprovskontroll.

Källa: Broschyr ”Vad är en Zoonos”

SALTFÖRGIFTNING En del hundar som badar i saltvatten, dricker också vattnet. Om de dricker mycket kan de också få saltförgiftning. De kan då börja kräkas. (Det samma gäller även hundar som stulit och ätit upp julskinkan!) Till att börja med tar man bort mat och vatten under 6-12 timmar så magen får vila sig. Om hunden då fortsätter att kräkas eller om den blir allmänt dålig, bör man uppsöka veterinär. Ofta behöver hunden då läggas på dropp.

SKÄRSÅR Skärsår uppkommer oftare på sommaren bland allt krossat glas efter picknickarna. Ofta blöder det rikligt, varför det kan vara bra att lägga på ett bandage i 30 minuter tills blödningen lugnat sig. Därefter kan man undersöka såret. Stora glipande sår i trampdynorna skall sys inom 1 dygn. Ett skärsår är alltid infekterat.

SVAMPFÖRGIFTNING Hundar som blir svampförgiftade blir som människor mycket sjuka. Det gäller att så snabbt som möjligt få hunden att kräkas om man misstänker den ätit något olämpligt. Ett sätt att få hunden att kräkas är att ge hunden vanligt salt... MEN tyvärr är denna metod inte helt ofarlig. Istället för svampförgiftning kan hunden istället drabbas av saltförgiftning! Det bästa är att få hjälp av en veterinär för att framkalla kräkning. Det görs antingen genom en injektion av apomorfin eller med hjälp av kräksirap.

URINVÄGSINFEKTION När valpen är liten och ännu inte fått hår på magen, är risken för urinvägsinfektioner extra stor. Undvik därför att låta valpen ligga och bli kall i snön eller bli kall i det stora hela. Symtomen är att hunden kissar mycket, men lite varje gång, ibland kan det finnas blod i urinen. Huskuren säger att injicera yogurt i tikens urinöppning ett par gånger per dag tills symptomen är borta. Hjälper det inte; kontakta veterinär för antibiotika. Vänta inte för långe med att kontakta veterinärom ingen märkbar effekt syns då urinvägsinfektoner kan gå upp i njurarna med svåra följder.

VALPSJUKA En av de mest livshotande sjukdomarna. Vaccinera vid 12 veckors ålder, ett år och därefter vartannat år.

VATTENSVANS En del hundar som badar i kallt vatten eller går ut i kallt regn, kan få en svansförlamning. Orsaken är troligen en muskelinflammation i svansens muskler, det kan göra väldigt ont, men går över av sig själv på 3-7 dagar, men kan komma tillbaka igen efter bad. Vid beröring vid svansroten kan det ömma ordentligt. Hunden är rädd om sin svans och vill ogärna sätta sig ned. Symptomen kan uppstå även då hunden klämt eller slagit i svansroten så att nerver kommit i kläm. Om det inte blir bättre bör du kontakta vetrinär. Magnecyl 10 mg/kg 2 gånger dagligen kan ges mot smärtan de första dagarna

VÅTEKSEM Efter hunden har badat har den svårt att torka. Bakterier i hårbotten trivs i fukt och värme och orsakar klåda. Det kan leda till dålig lukt, variga och djupa bakteriesår. Torka därför hund efter bad. I synnerhet om sommaren då hunden kanske badar i sjön ofta och går fuktig i pälsen längre stunder. Om pälsen luktar illa – schamponera med desinficerande schampo. Orsakerna till klådan kan också vara löss eller schamporester i pälsen. Eksemen uppkommer på något dygn, vanligast på kinden, halsen eller länden. De fuktar sig och är ömma. Klipp bort pälsen över och runt eksemet och tvätta med klorhexidinlösning eller alsolsprit flera gånger dagligen för att torka ut och hindra varbildning. Håll dränkt bomullstuss mot såret så att vätskan går in i såret. Vid stora sår kan antibiotika behöva ges. Var aktsam på att hunden inte får klia på såret.

VÄRMESLAG (tänk dig själv att vara klädd helt i svart en dag i solen…) Tänk på att hunden alltid ska ha tillgång till skugga och vatten under sommaren, det finns smidiga vattenflaskor med skålar att köpa som är lätta att bära med sig. Din hund får absolut inte lämnas ensam i bilen på sommaren, inte ens om den står i skuggan med rutorna nervevade! Det är ofta varmare i bilen än man tror och risken att hunden får värmeslag är stor. Dessutom kan det hända dig något när du är borta. Bind hellre hunden i skuggan vid ett träd utanför bilen eller lämna den hemma. Om du misstänker att din hund fått värmeslag, spola den med kallt vatten och lägg handdukar dränkta i kallt vatten på hunden. Kontakta omedelbart veterinär, som behandlar med dropp, kyla och ibland kramplösande mediciner. Förutom att hunden lider oerhört, kan också hjärta, lever och njure ta stor skada. Dödsfall av värmeslag förekommer varje sommar…. Förebygg genom att spraya hunden med isvatten med blomspruta eller låt den svalka sig i vatten. Akta tassar på svart asfalterad väg, den blir både het och klibbig i solen. En hund svettas inte som vi över kroppen, utan genom tungan, trubbnosiga hundar har det värst i värmen. Hunden får absolut inte bindas fast i bilens stötfångare, det är t.o.m olagligt!!

ZOONOS En sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. T ex Borrelia, Rabies, Ehrlichios och TBE.