Mat
line

Det där med foder kan man diskutera länge och väl. Det vi rekommenderar nedan är något vi provat länge och tycker fungerar bra. Det är viktigt att valpen äter ett bra sammansatt foder under i synnerhet det första året då tillväxten är som störst. Mera Dog är ett tyskt kvalitetsfoder som vi ger våra vuxna hundar som vi är mycket nöjda med. Vi har även under flera år låtit våra valpar växa upp på detta foder med gott resultat. Tänk på att aldrig låta hunden bli tjock! Lederna belastas och hunden orkar inte med de aktiviteter den bör.

Måltider/mat:
Torrfoder Mera Dog Agility. Ester-C forte 500 mg tabl(finns i hälsokostbutiker). Du kan ge upp till tre råa äggulor i veckan. Torrfodret blöts upp i vatten minst en timme innan måltid

Måltider upp till 4 månader Mera Dog (Agility)
ca kl: 08.00 Torrfoder, välling, 1 tbl Ester C
ca kl: 12.00 Torrfoder, filmjölk
ca kl: 16.00 Torrfoder ca kl: 20.00 Torrfoder, filmjölk

Måltider från 4 månader Mera Dog (Agility)
Morgon: Torrfoder,1½ msk majsolja
Lunch: Torrfoder
Middag: Torrfoder, filmjölk, 1 tbl Ester C

Öka fodermängden successivt!

TIK: max 12-13 dl torrfoder/dag (vid 6 mån ålder)
HANE: max 14-15 dl torrfoder/dag (vid 6 mån ålder)

Gå över till två måltider per dag efter 6 mån ålder. Glöm ej Ester-C en gång/dag fram till hunden röntgats! Från och med att hunden fyllr 6 månader kan du dessutom ge en tbl Glucosamin per dag fram till röntgen!

LÅT ALDRIG HUNDEN BLI TJOCK!

Godis Ha i åtanke att även godis är mat som gör att hunden går upp i vikt. Ihärdig träning med mycket belöningsgodis kan generera i att du behöver minska något på den dagliga fodergivan. Det är lätt att göra eget smaskigt hundgodis. Tärna rå blodpudding. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i mitten av en 100 gradig ugn. Beroende på tärningarnas storlek tar det ca 1-2 timmar att få dem torra. Du kan göra detsamma med lever. Båda är favoriter bland de flesta hundar.

Matplatsen Hunden skall ha en egen matplats, med skålar som står stadigt (t ex keramikskålar eller rostfria bunkar i ställning) Viktigast är att de är lätta att rengöra. Färggranna plastskålar kan innehålla gifter, så undvik dessa. Det skall alltid finnas tillgång till friskt vatten! Då hunden äter vid sin skål ska den ha lugn och ro. Familjen eventuella barn skall lära sig att ej gå fram till hunden under dessa stunder.

Matvägran Håll uppsikt över din hund om den vägrar äta och dricka, samt har ont. Det kan hända att den svalt ett större trubbigt/vasst föremål som fastnat i matstrupen. Till exempel skall hunden inte äta ben från djur som börjar på F – fisk, fågel, fläsk, får osv. Ha det som regel. Dessa ben har lätt att spjälka sig och göra skada inne i hunden. Tror du att din hund svalt något oläpligt av vassare typ ska du ge den sparris på burk. Sparris innehåller mycket fibrer som lindar sig kring det vassa föremålet i mag/tarmkanalen och därmed minimerar risken för perforation. Har hunden ätit stora mängdeer eller mår uppenbart dåligt skall du givetvis skyndsamt uppsöka veterinär! Matvägran kan också ha en helt naturlig orsak, hunden är helt enkelt inte hungrig. I naturen äter inte hunden varje dag. En del hoppar över måltiderna med större regelbundenhet än andra, andra hundar hoppar över maten någon gång ibland. Detta är ett arv från de tidigare vildhundarna och ingenting du behöver oroa dig över så länge din hund verkar frisk i övrigt. Det kan vara bra att ha i minnet innan man blir alltför orolig!