1

6

5

4

3

 


Aktivering
line

Viktigt att aktivera din rottweiler! Alla hundar tycker om att få aktivera sig och vi som deras ledare är skyldiga att hitta på aktiviteter som stimulerar hunden psykiskt och fysiskt. Långa härliga promenader är en alldeles utomordentlig aktivitet som är nyttig för både hundägare och hund men ibland räcker inte detta för hunden och den börjar hitta på egna aktiviteter som att jaga bussar, joggare eller vilt. Du som har valt rottweilern till din kamrat har i och med det valt en brukshund. Att träna uppletande, spår eller sök bör vara naturliga inslag i hundens liv. Det är inte bara väldigt roligt, utan ger även hunden den mentala stimulans och aktivering som den så väl behöver. Du kan aktivera din hund med andra små lekar som vi ger exempel på här nedan.

Godisgömmor En mental aktivitet för inomhus–eller utomhusaktivering Ta blomkrukor med ett hål i botten t ex, lerkrukor, och ställ upp endera inne eller ute på gräsmattan. Jag har ca 10 st krukor. Sedan lägger man godis under vissa krukor och visar fram hunden så att den får börja söka. Jag kan lova att dom gillar denna övning när dom kommer på den.

Dra i snöret En mental aktivitet för inomhus- eller utomhusaktivering Bind fast en leksak som hunden tycker om, i ett snöre. Lägg den sedan under eller på en möbel. Hunden skall inte få tag i leksaken utan att dra i snöret. Hjälp och uppmuntra hunden, men ge den inte leksaken utan låt den själv komma underfund med hur den skall gå tillväga att få tag i föremålet!

Balansövning En aktivitetsövning på promenaden. Leta upp tex en lämplig stock eller parkbänk som du övar din hund att hoppa upp på. Gå sedan vidare med att öva hunden att gå på stocken och alltid till följs av belöning. Har du svårt att få upp din hund på stocken kan du försöka med att själv ställa dig på stocken och locka med godis. I förlängningen av detta och när du tycker din hund behärskar detta kan du utöka genom att öva sitt, ligg och att hunden vänder på stocken. Ha aldrig bråttom eller tvinga hunden till något den inte vill, belöna och ha roligt tillsammans. Olika balansövningar stärker hundens självkänsla och kroppsuppfattning.

Kontaktövning En aktivitetsövning att göra hemma eller ute. Lägg en godis framför hunden, spelar ingen roll om hunden ligger, står eller sitter. Sitt bredvid eller framför hunden. Håll i halsbandet så din hund inte "tjuvar" godiset undvik att säga Nej. Ha tålamod och vänta tills hunden söker din ögonkontakt då du direkt säger Varsågod. När din hund förstår denna kontaktövning kan du öka svårighetsgraden genom att ställa dig upp.
Lycka Till!

Problemlösning En aktiveringsövning på promenaden. Medtag: En för hunden rolig leksak. Hitta en hög klippa där hunden INTE skall kunna klättra upp. Kasta upp tex. bollen på berget/klippan så att hunden vet att bollen ligger där. Syftet med denna övning är att hunden ska själv lista ut en egen väg upp till bollen, problemlösning. Om hunden blir passivt stående hjälper du den att hitta bollen. Denna övning skall enbart utföras i positiv riktning. När hunden hittat vägen upp ger du den ett glatt beröm. Gör aldrig om denna övning på samma ställe.

Leta godis/leksaker En aktivitetsövning du kan göra hemma eller ute. Visa hunden leksakerna och lämna den väntande i ett annat rum medan du gömmer föremålen. Släpp sedan hundens halsband i dörröppningen till rummet med orden leta eller annat kommando du väljer själv. När hunden hittat saken skall den komma till dig under glatt beröm för att få belöningen (som kan bestå i lek med leksaken, en godis eller en annan leksak) Det är nämligen ett extra plus om hunden kommer in till dig med de leksaker den hittar, både i den dagliga lydnadsträningen, men också inför uppletandet i högre klass i bruksprov.Utomhus låter du hunden vänta på stigen (kopplad om den är för ivrig att stanna kvar medan du går runt i terrängen innan du lägger ut saken, du vill nämligen inte att hunden skall spåra upp leksaken) När du kommer tillbaka skickar du hunden med kommandot du valt och allt fungerar som inomhus. Du väljer själv hur svårt det skall vara för hunden, men börja hellre lätt och öka svårighetsgraden allt eftersom.Du kan gömma sakerna under kuddar eller grästuvor för att göra det svårare för hunden. Du kan också gömma godis innan du går hemifrån och lämnar hunden själv. Hunden har då sysselsättning en stund efter du har gått. Detta är extra bra för den som har en orolig hund som lätt hittar på egna hyss när den är ensam. Det blir lite extra sysselsättning om du gömmer godiset i hoptejpade toarullar o dyl. När den är färdig är den förhoppningsvis trött och går och lägger sig.

Aktivitetsboll En aktivitet du med fördel gör hemma vid stunder av tristess eller rastlöshet. Aktivitetsbollarna i handeln kan vara lite väl dyra. Det är lätt att göra egna godisgömmor. De går ut på att lägga godis i något med t ex lock eller hål, sedan får hunden aktivera sig med att försöka få ut godbitarna. Ett sätt är att klippa lagom stora hål i en petflaska, ett annat är att tejpa ihop en toarulle eller bara att lägga godis i en enkel skokartong med lock. Variera gärna föremål, för när hunden väl lärt sig hur man gör, blir det enkelt att nästa gång lista ut hur den skall bete sig.